Direktlänk till inlägg 24 december 2015

24 december

Av Therese - 24 december 2015 10:20

När Lukas vaknar av att någon knuffar på honom i sängen. Han öppnar ögonen och får se Ove stå böjd över sig. Ove ser väldigt glad ut.

- Kom med, säger han.

Lukas reser sig sakta ur sängen. När han kommer på fötter ser han att Sarah står i dörren. Hon ser lika rädd och dyster ut som han känner sig.

Ove slår ihop händerna framför sitt ansikte.

- Bra! Då går vi, säger han.

Lukas slås återigen av hur glad och munter Ove verkar vara. Han ser det inte som något bra tecken utan kommer fram till att Ove nog njuter av att se nissar lida. Han har varit arg på Sarah och Lukas innan. Han tycker säkert att det är bra att de ska bli utslängda från verkstaden.

Ove vänder på klacken och börjar gå i snabb takt. De kommer ut ur Lukas rum och fortsätter längs med korridoren. Lukas sneglar på Sarah, men hon tittar rakt fram. Han ser tårar i hennes ögon, men även en stolthet i hennes ansiktsdrag. I den stunden beslutar Lukas för att han tänker vara lika stark som Sarah. Han tänker också gå in i det här med huvudet högt. För de har inte gjort något fel. Det är Tomten som är orättvis som bestraffar dem.

För att liksom meddela Sarah att de står tillsammans i det här tar Lukas hennes hand i sin. Hon tar emot den, men rör inte en min. Så han vet inte om hon förstår.

Ove leder dem till verkstadsgolvet. Där, mellan arbetsbänkarna, står alla verkstadens nissar. Även de som inte börjat skolan än.

Lukas håller hårdare i Sarahs hand när han får syn på Tomten och Tomtemor. De står framför dörren till det stora förrådet. Tomten har handen på dörrhandtaget och han ser allvarlig ut. Tomtemor formligen strålar av lycka.

Nu blir Lukas förvirrad. Att Ove gillar att se nissar lida förvånar honom inte, men han hade högre tankar om Tomtemor. Han trodde verkligen inte att hon var så grym.

Att alla nissar står och ser på förvånar honom också. Förra gången fick han ett hemskt hårt straff, men det gjordes ändå privat på rummet. Lukas undrar hur hemskt straffet måste vara för att Tomten ska göra det offentligt.

Det faktum att Tomten kramar handtaget till förrådsdörren oroar honom också. Är det så hemskt som att förrådet byggts om till ett fängelse till honom och Sarah? Hur länge sov han egentligen?

De är framme vid Tomten och stannar. Ove drar sig undan och försvinner in i mängden av nissar.

På samma gång tar Sarah och Lukas ett steg närmare varandra. De kramar till och med ännu hårdare om varandras händer även om de är nära gränser för hur hårt det går att krama en hand utan att den går sönder.

Det tröstar Lukas något. Vad som än händer nu så möter de det i alla fall tillsammans. Det kan tyckas att det inte är så mycket eller viktigt, men för Lukas betyder det allt just nu. Han kommer att ha stöd från någon.

- Ni smet ut från verkstaden i hemlighet för att laga maskinen som nästan förstörde den förra julen fullständigt. Stämmer det?

Tomtens röst är hård. Den var inte ens så här hård när han förra gången bestraffade Lukas. Det kan inte vara ett gott tecken.

- Det st..st...stämmer, stammar Sarah.

- Ni lagade därefter maskinen till ett skick som gjorde det möjligt för er att tillverka flera tusen dockor. Stämmer det?

Lukas nickar.

- Ni bröt er in på mitt kontor där ni olovligt skaffade fram en lista på vilka barn det var som inte fick någon julklapp den förra julen. Stämmer det?

Lukas nickar igen. Tystnaden i verkstaden, när Tomten inte talar, är total. Lukas lyckas inte ens höra de ljud som i vanliga fall brukar höras när en nisse andas.

- Ni stal min släde och mina renar. Stämmer det?

- J...ja, stammar Sarah.

- Sen delade ni, olovligt, ut flera tusen dockor till barnen och ni gjorde det i mitt namn. Stämmer det?

- Ja, säger Sarah och Lukas i kör.

Lukas vill egentligen sträcka lite på sig nu. För han tycker fortfarande inte att han har gjort något fel. Allvaret i Tomtens ansikte och röst hindrar honom dock.

Tomten trycker ner handtaget och öppnar dörren. Det Lukas ser på andra sidan gör honom om möjligt ännu mer förvirrad. De har byggt om förrådet, men inte till ett fängelse. Det han ser på andra sidan liknar istället mer en arbetsplats. Han ser två bänkar, alla möjliga verktyg hängande på väggen och i mitten av allt står hans maskin.

Lukas möter Tomtens blick som nu plötsligt inte alls ser så hård ut. Nu är den snarare så mild och snäll som den brukar.

- Inga fler maskiner ska byggas i hemlighet utanför verkstaden. De ska byggas här.

Tomten pekar mot det som var ett förråd.

- Det här är ERT kontor. Här inne ska ni skissa upp och bygga maskiner till alla typer av leksaker som vi gör i verkstaden.

Lukas kan inte tro sina öron. Menar Tomten allvar? Skolan då? Fast Tomten har visst tänkt på det också.

- Fröken Sarah, du har aldrig förut gått i skolan. Det kommer att krävas av dig att du fortsätter att delta i lektionerna varje förmiddag. Under den tiden får Lukas arbeta själv.


Sarah nickar att hon förstår.


- Jag har en sträng regel för det här, säger Tomten.


Han håller upp ett finger för att tydligare visa att han menar allvar.


- Inga maskiner får testas utanför det här rummet. Jag tänker inte ta risk av att nya leksaker ska gå sönder. Maskinerna testas här tills dess att ni finner dem funktionsdugliga. Efter det tas de in i produktionen i verkstaden.


Innan Lukas hinner tänka sig för släpper han Sarahs hand och rusar fram till Tomten. Utan att tveka lägger han armarna runt den tjocka magen och kramar honom. Han känner ett tryck över ryggen när Tomten kramar honom tillbaka.


- Tack, viskar Lukas.


- Ingen orsak, viskar Tomten.

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Therese - 24 december 2016 05:29

Så fort de alla är på plats i släden lyfter renarna. De vill inte vara kvar en sekund längre än nödvändigt. Genast blir släden och renarna så stora som de normalt är. Det gör att Sarah kan glida ur Lukas famn och sätta sig brevid honom. Nu finns det ...

Av Therese - 23 december 2016 05:51

Bjällrorna kommer närmare och snart kan de se släden genom trädtopparna.- Här nere! Här! skriker Sarah.Nisse och Lukas stämmer in i Sarah rop. Snart ser de hur släden kommer närmare marken. Den som kör har hört dem.- Det här är perfekt. Han kommer ti...

Av Therese - 22 december 2016 06:10

Nisse slår upp ögonen. Det han ser är Sarahs ansikte och bakom henne trädens gröna löv. Nisse krälar sig över marken bort från Sarah. Han är inte rädd för henne, men han är rädd för vad han kan tänkas göra mot henne. Sarah håller upp händerna.- Du ka...

Av Therese - 21 december 2016 06:07

Under ett tag sitter Lukas och Sarah med ryggen mot varandra. Lukas trycker mossa mot Tomtens sår för att stoppa blödningen. Sarah stryker Nisses hår och gråter. Hon kan inte komma sig för att göra något annat. Kroppen känns både tung och tom på samm...

Av Therese - 20 december 2016 07:25

Lukas står som förstenad en stund. Han tar in hela bilden som han har framför sig. Nisse i en hög på marken. Tomten medvetslös och blödande och Sarah. Sarah sitter mellan de båda och ser vilsen ut. Som om hon inte vet vem hon ska ta hand om först.Luk...

Presentation


Här samlar jag (och ibland även min äldsta dotter) våra tankar på det som intresserar oss. Alltså naglar och skrivandet! Detta är även den platsen där jag varje år kommer att lägga upp mina barns julkalender i form av sagor.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2015 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards