Direktlänk till inlägg 23 december 2015

23 december

Av Therese - 23 december 2015 08:24

Resen tillbaka till nordpolen verkar ta en evighet. Lukas somnar där han sitter i sätet vaggad av renarnas gubbiga flygning och Sarahs nynnande Han vaknar av att de med en duns slår i marken.

- Är vi hemma? frågar han.

Till svar slår Sarah handen mot hans lår.

- Vakna! fräser hon.

Lukas slår upp ögonen. Det han ser är ingången till verkstaden och själva verkstaden. Framför den står Tomten, Tomtemor och Ove. De ser arga ut.

Lukas sväljer hårt för att bli av med klumpen som genast bildas i halsen på honom, men det går inte. Han får försöka att andas ändå.

- Kliv ur släden, säger Tomten.

Som om de plötsligt bränt sig på sätet flyger Sarah och Lukas upp från det och hoppar ner ur släden.

- Förklara er.

Tomtens begäran är egentligen väldigt enkel och Lukas vill verkligen svara, men han vågar inte. Inte när Tomten står där med armarna i kors över bröstet och med ren ilska i blicken. Det blir Sarah som tar till ord och det hon säger får Lukas att vilja försvinna i en rök puff.

- Det var Lukas, säger hon.

Tomten suckar.

- Det kunde jag nästan räkna ut. Förklara er, säger han.

Lukas hör hur Sarah tar ett djupt andetag innan orden börjar snubbla över varandra för att samtidigt komma ut ur munnen.

- Jag ville bara fixa. Förstört. Jul till påsk. Maskinen. Fixa. Dockor, säger han.

Lukas förstår själv att Tomten, Tomtemor och Ove nog inte förstod ett ord av det han sa. Därför blir han inte förvånad när Tomten sätter blicken i Sarah.

- Översätt, säger han.

- Lukas ville fixa det han förstörde. Vi lagade maskinen, eller ja Lukas gjorde det mesta jobbet. Den fungerar i alla fall nu. Vi gjorde en massa dockor med den och gav en till varje barn som blev utan på julafton. Det var därför som vi behövde släden och renarna, förklarar Sarah.

Lukas kan se hur Ove skakar på huvudet. Tomtemor sätter händerna för munnen och hennes ögon tåras. Tomten ser helt oberörd ut.

- Gå till era rum under tiden som jag tänker ut en passande konsekvens, säger han.

Sarah och Lukas lyder utan att se på varandra.

Hela vägen tillbaka till sitt rum har Lukas en väldigt jobbig känsla i magen. Under hela arbetet med maskinen så har han inbillat sig att Tomten skulle bli glad och stolt över honom. Kanske inte direkt, men när dockorna väl var utdelade. Det han såg nu var en allt annat än glad tomte. Han såg till och med argare ut än han gjort den gången när maskinen förstörde alla julklappar.

Lukas hinner tänka mycket på vilken konsekvens Tomten kan tänkas mena. Desto närmare han kommer till sitt rum desto mer övertygad blir han om att detta är hans sista stund i verkstaden. Tomten kommer att slänga ut honom. Kommer han att slänga ut Sarah också? Lukas hoppas nästan på det eftersom det skulle betyda att han i alla fall får sällskap. Då kommer han att ha någon att prata med när han vandrar genom världen för att hitta en ny plats att bo på.

När Lukas kommer fram till rummet är hans huvud så fyllt av tankar och rädslor att han tror att det ska gå sönder. Han slänger sig på sängen det första han gör och inom några minuter sover han. Det här var mer än vad hans redan trötta kropp klarade av.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Therese - 24 december 2016 05:29

Så fort de alla är på plats i släden lyfter renarna. De vill inte vara kvar en sekund längre än nödvändigt. Genast blir släden och renarna så stora som de normalt är. Det gör att Sarah kan glida ur Lukas famn och sätta sig brevid honom. Nu finns det ...

Av Therese - 23 december 2016 05:51

Bjällrorna kommer närmare och snart kan de se släden genom trädtopparna.- Här nere! Här! skriker Sarah.Nisse och Lukas stämmer in i Sarah rop. Snart ser de hur släden kommer närmare marken. Den som kör har hört dem.- Det här är perfekt. Han kommer ti...

Av Therese - 22 december 2016 06:10

Nisse slår upp ögonen. Det han ser är Sarahs ansikte och bakom henne trädens gröna löv. Nisse krälar sig över marken bort från Sarah. Han är inte rädd för henne, men han är rädd för vad han kan tänkas göra mot henne. Sarah håller upp händerna.- Du ka...

Av Therese - 21 december 2016 06:07

Under ett tag sitter Lukas och Sarah med ryggen mot varandra. Lukas trycker mossa mot Tomtens sår för att stoppa blödningen. Sarah stryker Nisses hår och gråter. Hon kan inte komma sig för att göra något annat. Kroppen känns både tung och tom på samm...

Av Therese - 20 december 2016 07:25

Lukas står som förstenad en stund. Han tar in hela bilden som han har framför sig. Nisse i en hög på marken. Tomten medvetslös och blödande och Sarah. Sarah sitter mellan de båda och ser vilsen ut. Som om hon inte vet vem hon ska ta hand om först.Luk...

Presentation


Här samlar jag (och ibland även min äldsta dotter) våra tankar på det som intresserar oss. Alltså naglar och skrivandet! Detta är även den platsen där jag varje år kommer att lägga upp mina barns julkalender i form av sagor.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2015 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards