Direktlänk till inlägg 20 december 2015

20 december

Av Therese - 20 december 2015 06:26

De följer planen och därför blir det en väldigt jobbig dag.

De missar frukosten och kommer för sent till lektionen. Ove är inte glad.

- Är det er vanliga aktivitet som är orsaken till att nu är sena? frågar han.

Lukas ser att Ove är arg och tycker att det är bäst att inte svara alls, men Sarah nickar.

De kommande tio minuterna ägnar Ove åt att förklara vikten av att göra det man ska och av att hålla tider.

Lukas lyssnar bara på ett halvt öra. Han förstår att Ove är arg, men tycker samtidigt att det han och Sarah gör är viktigare.

Deras situation blir inte bättre av att Lukas en stund senare somnar rakt över pappret med deras uppgift på. Ove väcker honom genom att slå näven I bordet bredvid Lukas huvud.

Utskällningen som kommer på det slaget är nog den värsta som Lukas har varit med om. Det känns som om Ove aldrig ska bli klar med att skälla.

De räddas av att klockan ringer för lunch. Snabbt packar de ihop sina saker och försvinner ut genom dörren.

När Ove dyker upp till städningen tror Lukas att det är för att skälla mer, men Ove måste vara där i något annat ärende för han går raka vägen förbi Lukas.

Resten av dagen blir lugnare, men Lukas känner hur han hela tiden blir tröttare. Aldrig att han hade orkat att dela ut alla dockor idag. Lukas somnar direkt när han lägger sig i sängen och vaknar först när Sarah knackar på dörren.

Med sömnen fortfarande i ögonen öppnar Lukas dörren.

- Vad är klockan egentligen? frågar han.

- Tidigt, svarar Sarah.

Hon går förbi Lukas in i rummet, men hon sätter sig inte ner. Istället står hon och stampar framför Lukas.

- Nå? frågar hon.

- Nå vad?

- Tänker du klä på dig så att vi kan sätta fart?

Lukas gnuggar sig i ögonen samtidigt som han går mot garderoben. Han är så nyvaken att han för en stund glömde vad de ska göra. Nu när han kommer ihåg så är han ivrig att börja. Han skickar en blick på Sarah. Han ser att hon har vinterkappa, vantar och mössa på.

- Måste vi verkligen vara så varmt klädda? Det är mars, säger han.

- Ja, men vi ska sitta i en släde högt uppe i himlen kanske så länge som ett dygn. Det kommer att bli kallt, försvarar sig Sarah.

Lukas tänker att hon säkert har rätt. Han har aldrig åkt släde förut så han vet inte, men han tänker att har hon fel kan han alltid ta av sig de varma kläderna. Har hon däremot rätt blir det svårt att ta på sig något som ligger kvar i garderoben.

Lukas är klar på fem minuter ungefär och Sarah går mot dörren.

- Vänta, hur ska vi egentligen göra det här? frågar Lukas.

Sarah stannar med handen på handtaget. När hon svarar har hon fortfarande ryggen mot Lukas.

- Det blir enkelt. Stallet är alltid tomt så här dags. Allt vi behöver göra är att gå dit och släppa ut renarna sen sköter de resten.

- Va?

Sarah vänder sig mot honom med ett skratt kittlande i halsen.

- De selar sig själva. Släpper vi ut dem så går de till släden, tar på sig selarna och väntar sen på kommando från oss. Jag såg det i julas. Då var jag i stallet när Tomten gav sig av, förklarar hon.

Lukas nickar och följer med Sarah ut genom dörren.

Egentligen tycker han att det är konstigt. Han har levt mycket längre än Sarah. Han har gått i skolan förut och han har sett mycket. Ändå verkar hon veta så mycket mer än honom. Lukas tänker att hon inte kan ha spenderat så mycket tid på dagiset. Hon måste ha använt tiden till att gå runt och upptäcka saker i verkstaden.

Att ta sig till stallet tar inte så lång tid. De går helt enkelt till verkstaden och smiter ut genom den lilla dörren där. Då kommer de ut på en stor gård i vars andra ände stallet står.

Lukas har aldrig varit där förut. Han har aldrig haft anledning till det. Hans plats har varit bland dockorna. Lukas slås av hur vackert det är. Hela stallet är dekorerat med lampor som lyser i alla möjliga färger.

- Den här vägen, säger Sarah.

Hon tar hans hand och drar honom med sig mot stallet.

När de kommer in möts de av en alldeles särskild doft. Den är varm och trygg tycker Lukas även om den är obekant.

Sarah släpper hans hand och går några steg före. Lukas kan se tolv stycken bås, var och en med en ren i. Bortom dem på en rund plattform står den stora släden. Lukas sväljer hårt.

- Hur ska vi kunna flyga den? frågar han.

Sarah rycker på axlarna.

- Vi kommer nog på ett sätt, säger hon.

Det gör inte Lukas ett dugg mindre nervös. Snarare tvärtom.

Sarah börjar nu gå längs med den ena sidan av bås. Hon öppnar dem en och en med hjälp av en liten regel på dörren. Lukas börjar göra samma sak på den andra sidan. Det tar inte lång tid.

Så fort han öppnar ett bås går renen på andra sidan ut och förbi Lukas. Han tittar inte efter dem utan fokuserar på nästa regel istället. Därför blir han förvånad när han vänder sig om efter att ha öppnat den sista. För där står renarna, selade och klara, vid släden.

- Wow, säger Lukas.

- Ja, visst är det coolt? Fast det är klart. Tomten har haft väldigt lång tid på sig att träna dem, säger Sarah.

Hon står och klappar den ren som står längst fram. Lukas har för sig att den heter Rudolf. Den ser inte riktigt ut som de andra med sin röda nos.

- Vad gör vi nu? frågar Lukas.

Sarah ler.

- Nu kliver vi upp i släden, säger hon.

Lukas nickar. Det borde han såklart ha kunnat räkna ut. De måste upp i släden. Lukas sväljer den stora klumpen med saliv som trycker sig mot gommen. Han har nog aldrig varit så här nervös förut.

- Tror du att det är farligt? frågar han.

Sarah skrattar.

- Tror du att Tomten skulle göra det om det var farligt?

Lukas nickar. Sarah har en poäng. Igen.

Försiktigt tar han några steg närmare renarna och släden. Han är hela tiden beredd på att fly om det skulle vara så att renarna får för sig att anfalla, men renarna rör sig inte. De står bara still där de är och väntar. Lukas tar några steg till och snart står han bredvid släden.

Sarah har redan hoppat upp i det främre av de två sätena. Hon sträcker ut handen mot Lukas.

- Kom nu, säger hon.

Lukas tar hennes hand och låter henne dra honom upp bredvid sig i släden. I samma sekund som hans rumpa nuddar sätet börjar en lucka i taket att öppna sig. Det är dags.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Therese - 24 december 2016 05:29

Så fort de alla är på plats i släden lyfter renarna. De vill inte vara kvar en sekund längre än nödvändigt. Genast blir släden och renarna så stora som de normalt är. Det gör att Sarah kan glida ur Lukas famn och sätta sig brevid honom. Nu finns det ...

Av Therese - 23 december 2016 05:51

Bjällrorna kommer närmare och snart kan de se släden genom trädtopparna.- Här nere! Här! skriker Sarah.Nisse och Lukas stämmer in i Sarah rop. Snart ser de hur släden kommer närmare marken. Den som kör har hört dem.- Det här är perfekt. Han kommer ti...

Av Therese - 22 december 2016 06:10

Nisse slår upp ögonen. Det han ser är Sarahs ansikte och bakom henne trädens gröna löv. Nisse krälar sig över marken bort från Sarah. Han är inte rädd för henne, men han är rädd för vad han kan tänkas göra mot henne. Sarah håller upp händerna.- Du ka...

Av Therese - 21 december 2016 06:07

Under ett tag sitter Lukas och Sarah med ryggen mot varandra. Lukas trycker mossa mot Tomtens sår för att stoppa blödningen. Sarah stryker Nisses hår och gråter. Hon kan inte komma sig för att göra något annat. Kroppen känns både tung och tom på samm...

Av Therese - 20 december 2016 07:25

Lukas står som förstenad en stund. Han tar in hela bilden som han har framför sig. Nisse i en hög på marken. Tomten medvetslös och blödande och Sarah. Sarah sitter mellan de båda och ser vilsen ut. Som om hon inte vet vem hon ska ta hand om först.Luk...

Presentation


Här samlar jag (och ibland även min äldsta dotter) våra tankar på det som intresserar oss. Alltså naglar och skrivandet! Detta är även den platsen där jag varje år kommer att lägga upp mina barns julkalender i form av sagor.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2015 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards