Direktlänk till inlägg 13 december 2015

13 deccember

Av Therese - 13 december 2015 13:49

Den närmaste tiden arbetar Lukas och Sarah nästan som besatt med maskinen. Så fort de inte har lektion eller städar så är de I grottan. Några gånger kommer Lukas till och med undan med att planera reparationerna under lektioner när de andra skriver uppgifter.

Det går framåt med maskinen också. Sakta, men säkert. Lukas tror att det inte är mer än en veckas arbete kvar med den när Ove plötsligt ber honom och Sarah att de ska stanna kvar efter lektionen.

Förvirrad över vad det är som händer gör Lukas som han blir tillsagd. Istället för att resa sig och gå på lunch med Simon och Jolly sitter han kvar i fåtöljen. Han ser att Sarah gör samma sak.

Ove däremot går runt i rummet. Han plockar med de böcker och papper som de har använt. När allt är iordningställt och de är ensamma i rummet sätter sig Ove ner igen.

- Jag känner att det börjar bli viktigt att prata med er två, börjar han.

Lukas byter en blick med Sarah. Det här låter olycksbådande. Samtidigt kan han inte komma på att de har gjort något fel. I alla fall om man inte räknar timmarna de lagt på att laga maskinen, men det kan väl inte Ove känna till?

- Det gick så bra för er den första veckan.

Ove lutar sig tillbaka i fåtöljen. Han lägger det ena benet över det andra och knäpper händerna i knät.

- Det gör det väl fortfarande?

Sarah ser lika förvirrad ut som Lukas känner sig.

- Nej, det gör det inte.

Ove pausar en stund. Lukas vill egentligen fråga vad det hela gäller, men han vågar inte riktigt. Han väntar tills Ove förklarar.

- Ni har inte lämnat in en enda uppgift sen den första veckan. Ni är okoncentrerade under lektionerna och ni sover inte.

Ove håller upp ett finger när Lukas tar ansatts till att protestera.

- Jag vet det eftersom ni konstant sitter och gäspar under lektionerna.

Ove säker fingret igen.

- Vidare under städningen så är ni okoncentrerade och hjälper knappt till. Det är Simon och Jolly som drar det tyngsta lasset.

Ove spänner plötsligt ögonen i Lukas. Han gör det med en väldigt jobbig blick som får Lukas att skruva på sig. Allt som Ove säger är sant, men de kan inte berätta varför. Inte utan att berätta om maskinen.

- Förklara er, säger Ove.

Lukas vet inte alls vad han ska säga. Han tittar på Sarah för att få stöd och inspiration till någon bra lögn. Hennes ögon möter hans. De är stora och rädda, men det byts plötsligt med ett lugn. Hon vänder sig mot Ove.

- Vi har försökt hålla det hemligt, säger hon.

- Vad? frågar Ove.

Nu spänner han blicken i Sarah istället. Lukas känner hur luftstrupen plötsligt blir väldigt liten. Den räcker liksom inte till för att andas. Sarah tänker väl inte berätta för Ove?

- Jag vet inte om Lukas blir så glad om jag berättar, säger Sarah.

Hon skickar en snabb, menande blick på Lukas. Han förstår vad hon menar. Hon tänker berätta om maskinen.

Lukas ser ner i bordet. I hans ansikte pulserar värmen. Han kan inte fatta att Sarah tänker förråda honom så enkelt.

- Berätta ändå, säger Sarah.

Lukas vill egentligen bara resa på sig och gå. Han vill inte lyssna när Sarah berättar och han vill inte höra Ove skälla när Sarah har berättat klart. Lukas finner sig fundera på om det som händer nu eller dagen som julen nästan förstördes är det värsta som han hänt i hans liv. Tomten har redan degraderat honom till en tia för det som hände då. Vad kommer han att göra när han får veta att Lukas har fortsatt att jobba med maskinen? Det blir antingen att börja om från dagis eller helt enkelt slänga ut Lukas. Något annat straff kan inte Lukas komma på.

Sarah harklar sig.

- Vi har hittat en plats, säger hon.

Lukas blir väldigt upptagen med att följa en linje I bordet. Hon tänker verkligen göra det och Lukas förstår inte alls varför. Han trodde att de var ett lag.

- Vad för plats? frågar Ove.

Sarah tar ett djupt andetag.

- Den ligger i skogen. En glänta. Det är så vackert där.

Sarah harklar sig igen som om det hon håller på att berätta är väldigt svårt att säga.

- Vi brukar gå dit. För att.

Sarah blir tyst.

- För att vad?

Ove låter irriterad.

- För att pussas. Vi är tillsammans.

Sarah säger det väldigt snabbt och tar sen ett nytt djupt andetag. Lukas ser upp på henne. Han förstår verkligen ingenting av vad som händer nu.

Ove skrattar lite.

- Är det sant?

Sarah nickar. Lukas hinner tänka att han kanske också borde göra det, för att öka trovärdigheten, men han hinner inte innan Ove fortsätter.

- Det gör mig mycket glad att höra. Det är trevligt att ni har hittat varandra.

Han blir tyst. Lukas vågar sig på att titta på Ove. Oves ansikte är muntert, men i ögonen lyser ett allvar.

- Det finns trots det något som ni måste förstå. Det duger inte till att gömma sig i en glänta och pussas. Ni måste arbeta på er framtid lika mycket som på er relation. Annars kommer ni att vakna en dag och upptäcka att ni inte utvecklas alls. Att ni inte kan något annat än.

Ove hostar till.

- Att ni inte kan något annat än att pussas.

Lukas ser hur Ove blir röd i ansiktet.

- Ni måste lära er mer. Så småningom måste ni välja en leksak att arbeta med och sen blir det mer studier. Ni måste lära er att göra den leksaken till perfektion.

Ove ser först Sarah och sen Lukas i ögonen.

- Förstår ni vad jag säger? frågar han.

Den här gången kommer Lukas ihåg att nicka. Han gör det utan att alls se på Sarah. Ove verkar gå på Sarahs lur och han vill inte riskera att avslöja det på något sätt.

- Bra. Jag vill att ni lämnar in alla uppgifter i nästa vecka.

Ove räcker Sarah och Lukas varsitt papper.

- Jag vill föreslå att ni under den tiden inte går till gläntan. Stanna inne och arbeta istället. Sen kan ni börja gå dit igen, men inte för ofta. Ni behöver sova, äta och sköta skolan också.

Ove reser sig. Lukas och Sarah gör samma sak.

- Är vi på samma sida? undrar Ove.

Lukas nickar igen. Han vågar sig nu på att se på Sarah. Hennes ansikte är rött. Lukas tänker att hans ansikte antagligen också är det.

- Bra, då kan ni gå på lunch.

Ove pekar mot dörren. Så snabbt han kan går Lukas mot den. Han öppnar och går ut. Sarah gör samma sak.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Therese - 24 december 2016 05:29

Så fort de alla är på plats i släden lyfter renarna. De vill inte vara kvar en sekund längre än nödvändigt. Genast blir släden och renarna så stora som de normalt är. Det gör att Sarah kan glida ur Lukas famn och sätta sig brevid honom. Nu finns det ...

Av Therese - 23 december 2016 05:51

Bjällrorna kommer närmare och snart kan de se släden genom trädtopparna.- Här nere! Här! skriker Sarah.Nisse och Lukas stämmer in i Sarah rop. Snart ser de hur släden kommer närmare marken. Den som kör har hört dem.- Det här är perfekt. Han kommer ti...

Av Therese - 22 december 2016 06:10

Nisse slår upp ögonen. Det han ser är Sarahs ansikte och bakom henne trädens gröna löv. Nisse krälar sig över marken bort från Sarah. Han är inte rädd för henne, men han är rädd för vad han kan tänkas göra mot henne. Sarah håller upp händerna.- Du ka...

Av Therese - 21 december 2016 06:07

Under ett tag sitter Lukas och Sarah med ryggen mot varandra. Lukas trycker mossa mot Tomtens sår för att stoppa blödningen. Sarah stryker Nisses hår och gråter. Hon kan inte komma sig för att göra något annat. Kroppen känns både tung och tom på samm...

Av Therese - 20 december 2016 07:25

Lukas står som förstenad en stund. Han tar in hela bilden som han har framför sig. Nisse i en hög på marken. Tomten medvetslös och blödande och Sarah. Sarah sitter mellan de båda och ser vilsen ut. Som om hon inte vet vem hon ska ta hand om först.Luk...

Presentation


Här samlar jag (och ibland även min äldsta dotter) våra tankar på det som intresserar oss. Alltså naglar och skrivandet! Detta är även den platsen där jag varje år kommer att lägga upp mina barns julkalender i form av sagor.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2015 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards