Direktlänk till inlägg 5 december 2015

5 december

Av Therese - 5 december 2015 09:05

Så fort de har ätit frukost är det dags för den första lektionen. Trots att Lukas har gått I skolan innan så var det länge sen. Han är osäker på vart han ska gå.

- Du kan följa med oss, säger Jolly.

Lukas nickar. Det blir väl bäst. På väg till klassrummet har Sarah svårt att vara tyst.

- Så det här blir din första lektion? Vad spännande att ha någon som redan kan allt i klassen!

Lukas vet inte alls vad han ska svara. Han kan en del, men han kunde inte tillräckligt för att få maskinen att fungera. Därför skulle han nog inte säga att han kan allt.

- Kan inte du visa mig maskinen sen? Det skulle vara så spännande att få se den!

Här skakar Lukas på huvudet. Han vill inte visa den för någon. Det är maskinens fel att han hamnat i den här röran. Den är inget att skryta med.

- Jag har slängt den, ljuger han.

- Jaha....

Sarah ser besviken ut, men Lukas gör sitt bästa för att inte låtsas om det.

De har kommit till den änden av verkstadsbyggnaden som är längst bort från själva verkstaden. Först kommer stallet med renaren, sen verkstaden, sovrummen, kök och matsal, avslappningsrum med bibliotek och lekrum, dagis för de nyfödda och först efter det kommer själva klassrummen. Det var länge sen som Lukas var så här långt borta. I normala fall är han bara i verkstaden, på sovrummet eller i matsalen. Han antar att han får vänja sig vid de långa promenaderna genom byggnaden. Det här är hans nya liv. Lektioner varje dag med barnen.

De kommer fram till en enorm, rund sal. Där hänger girlanger från taket och i mitten står en stor gran. Längs med väggarna finns massor med dörrar.

Lukas kommer ihåg det här rummet. Var och en av dörrarna leder till ett klassrum. Det är här alla barnen samlas innan lektionerna.

- Vi är längst bort, på andra sidan granen, säger Jolly.

Hon går före genom folkmassan av nissar som finns i rummet. Lukas följer efter. Han sväljer hårt när han inser att han är dubbelt så lång som de längsta där inne. Han hade inte tänkt på det. Alla kommer se att han egentligen inte hör hit. Lukas böjer ner huvudet så gott han kan i hopp om att det ska vara mindre tydligt.

Väl utanför klassrummet behöver de inte vänta länge. Dörren öppnas och ut kommer en väldigt gråhårig manlig nisse.

- Simon, Jolly, Sarah och Lukas, säger han.

Sen vänder han och går in i klassrummet. De följer efter honom in.

Klassrummen är det egentligen inget fel på. Det är fem mysiga fåtöljer i ring runt ett bord. Bakom den största fåtöljen finns den svarta tavlan. Väggarna är prydda med girlanger och mistlar. Fast Lukas lägger genast märke till en skillnad mellan det här klassrummet och de från när han var liten. Istället för bara en stor fåtölj till läraren finns det två här. Den ena sitter redan läraren i.

- Du ska sitta där Lukas, säger läraren och pekar på den andra.

Lukas vill sucka och kanske stöna lite. Ytterligare ett tecken på att han egentligen inte hör hemma här. Han låter dock bli. Han vill göra ett gott första intryck på läraren.

När alla sitter runt bordet reser sig läraren och skriver sitt namn på tavlan.

- Jag heter Ove och jag kommer att vara er lärare det här året.

Han vänder sig mot klassen igen.

- Jag är glad att du kommer när du kommer Lukas. Du har inte missat så mycket eftersom det här bara är den andra lektionen. Det vi gjorde förra gången var att presentera oss själva och våra drömmar.

Lukas har svårt hur det kan spela någon roll. Han har redan gått i skolan än gång så hur svåra kan lektionerna vara? Ove tar till orda igen.

- Vi kan inte ta om alla presentationerna idag för din skull. Det skulle ta för mycket tid. Du får helt enkelt lära känna dina kompisar på rasterna. Vad jag däremot vill är att du säger lite om dig själv.

Ove blir tyst och ser på Lukas som rodnar. Berätta om sig själv? Vad finns det att säga om honom?

- Jag heter Lukas och jag förstörde nästan julen, säger han.

Ove ler lite medlidsamt.

- Det vet vi redan. Berätta något som vi inte vet. Vad drömmer du om?

- Jag vet inte längre. Allt har liksom blivit förstört.

Ove skakar på huvudet.

- Nej, Lukas. Du har stött på en motgång. En stor motgång, men det är fortfarande möjligt för dig att nå dina drömmar. Se så, vad drömmer du om?

Lukas tar ett djupt andetag. Han har inte berättat det för någon innan.

- Jag vill revolutionera hela julen med maskiner som tillverkar leksaker på noll och ingen tid alls.

Ove kan inte låta bli att skrocka lite.

- Ja, okej. Den drömmen går nog inte att nå, men du ska se att du kommer på andra tankar snart. När du har vant dig lite vid förändringarna.

Lukas ser ner I bordet, högröd I ansiktet när Ove fortsätter med att berätta om julen och Tomtens historia. Något som Lukas känt till länge och hoppas att han skulle bli en del av. Hans maskiner skulle gå till historien.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Therese - 24 december 2016 05:29

Så fort de alla är på plats i släden lyfter renarna. De vill inte vara kvar en sekund längre än nödvändigt. Genast blir släden och renarna så stora som de normalt är. Det gör att Sarah kan glida ur Lukas famn och sätta sig brevid honom. Nu finns det ...

Av Therese - 23 december 2016 05:51

Bjällrorna kommer närmare och snart kan de se släden genom trädtopparna.- Här nere! Här! skriker Sarah.Nisse och Lukas stämmer in i Sarah rop. Snart ser de hur släden kommer närmare marken. Den som kör har hört dem.- Det här är perfekt. Han kommer ti...

Av Therese - 22 december 2016 06:10

Nisse slår upp ögonen. Det han ser är Sarahs ansikte och bakom henne trädens gröna löv. Nisse krälar sig över marken bort från Sarah. Han är inte rädd för henne, men han är rädd för vad han kan tänkas göra mot henne. Sarah håller upp händerna.- Du ka...

Av Therese - 21 december 2016 06:07

Under ett tag sitter Lukas och Sarah med ryggen mot varandra. Lukas trycker mossa mot Tomtens sår för att stoppa blödningen. Sarah stryker Nisses hår och gråter. Hon kan inte komma sig för att göra något annat. Kroppen känns både tung och tom på samm...

Av Therese - 20 december 2016 07:25

Lukas står som förstenad en stund. Han tar in hela bilden som han har framför sig. Nisse i en hög på marken. Tomten medvetslös och blödande och Sarah. Sarah sitter mellan de båda och ser vilsen ut. Som om hon inte vet vem hon ska ta hand om först.Luk...

Presentation


Här samlar jag (och ibland även min äldsta dotter) våra tankar på det som intresserar oss. Alltså naglar och skrivandet! Detta är även den platsen där jag varje år kommer att lägga upp mina barns julkalender i form av sagor.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2015 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards