Direktlänk till inlägg 4 december 2015

4 december

Av Therese - 4 december 2015 05:47

Den natten sover inte Lukas mycket. Han ligger mest och vrider sig i sängen. Han tänker mycket på nästa dag. Den första dagen som barn igen. Han tror att han vet precis hur det kommer att bli med lektioner och städning och nissar som skickar elaka kommentarer till honom. Han ser inte fram emot det.

När morgonen kommer så överväger Lukas till och med att skita i det. Han kan ligga kvar i sängen och om någon frågar kan han säga att han är sjuk. Har hinner inte utveckla planen ordentligt innan det knackar på dörren.

- Vem är det? frågar Lukas.

För säkerhets skull använder han en svag och ynklig röst.

- Det är Tomtemor kära du. Är det upplåst?

Tomtemor? Då kan han lika gärna sluta spela sjuk med en gång. Tomtemor ser igenom allt.

- Det är upplåst, säger Lukas.

Dörren öppnas genast och Tomtemor kommer in. För dagen är hon klädd i en vacker röd klänning och ett förkläde.

- Hur är det idag? frågar hon.

Tomtemor kan se igenom alla lögner så Lukas bestämmer sig för att vara ärlig direkt.

- Jag är nervös.

- Åh, jag förstår det, men du ska se att det kommer att gå bra. Lektionerna har du redan gjort en gång så dem blir inget problem. Städningen kan så klart bli tråkig och det är inte så roligt att lära sig sådant som man redan kan, men det kommer att gå bra.

Tomtemor pausar lite. Hennes kinder är röda som vanligt, men hon möter honom inte med blicken. Det är ovanligt. Tomtemor ser annars alltid alla i ögonen när hon pratar med dem.

- Det kommer att gå bra, säger hon efter en stund.

Lukas säger inget. Han tror att dagen kommer att bli jobbig och tråkig. Knappast bra. Det tror han oavsett vad Tomtemor säger. Det blir en stunds obekväm tystnad.

- Ja, jag skulle bara kolla hur det är med dig. Lycka till idag, säger Tomtemor till slut.

Hon vänder sig om och går utan att stänga dörren efter sig. Det irriterar Lukas. Nu kan vem som helst se på honom när han ligger i sängen. Han kan lika gärna gå upp.

Den första utmaningen för dagen blir frukosten. Den serveras i den stora matsalen och alla nissar är där, barn som vuxna. Vilket bord man sitter vid bestäms av graden på mössan. Lukas kommer alltså tvingas gå genom hela matsalen och bort till barnens bord I hörnet. Det är ett gyllene tillfälle för de andra nissarna att reta honom.

Lukas kommer in i matsalen och han ser de runda borden. Tio stycket. Ett för varje grad. Tomten och Tomtemor sitter alltid med dem av första graden.

Lukas ser över borden. De är redan fulla. Han har legat och dragit sig för länge. Nu när han är här tänker han att han så klart borde gått upp extra tidigt. På så sätt kunde han ätit frukost före alla andra. Men nu är det som det är. Lukas tar ett djupt andetag och börjar gå. Han går förbi bordet av första graden och lägger snabbt märke till att Tomten och Tomtemor inte är där. De måste ätit en tidig frukost idag.

Bord efter bord går Lukas förbi. Hela tiden på spänn efter den första förolämpningen, men den kommer aldrig. Faktum är att ingen ger sken av att alls se honom gå förbi. Det är som vilken dag som helst.

Snart är Lukas framme vid det tionde bordet. Han stannar tvärt när han ser att Tomten och Tomtemor sitter där. Mitt bland alla barnen. Tomten ser upp när han kommer.

- Vi tänkte att du kunde behöva lite extra stöd idag, säger han.

Lukas rodnar. Det här är otroligt snällt gjort. Någon som man gör för någon som man verkligen bryr sig om. Han vet inte vad han ska säga. Det enda ord som han kommer på känns inte starkt nog, men han säger det ändå.

- Tack.

- Ingen orsak, kära vän, säger Tomtemor.

Tomten vinkar Lukas till sig.

- Kom nu och hälsa på dina nya kamrater, säger han.

Lukas tar ett osäkert steg närmare bordet. Det räcker för att Tomten ska nå att gripa tag i honom och försiktigt leda honom att sätta sig i en stol.

- Det finns just nu 1841 nissar av tionde graden, men du kommer att gå i klass med de här tre.

Tomten pekar på de tre nissarna som sitter bredvid Tomten.

- Det är Simon.

Nissen som precis håller på att stoppa ner brödbullar i fickan nickar.

- Det är Jolly.

En nissa med glasögon och näsan i vädret ser på honom, men hon säger inget och hon nickar inte.

- Och det är Sarah.

Nissan skakar Lukas hand.

- Så trevligt att få träffa en så briljant uppfinnare. Så synd att maskinen inte fungerade som den skulle, säger hon.

Lukas rodnar igen. Skulle han vara en briljant uppfinnare?

Lukas, som känner sig lite bättre till mods, tar för sig av frukosten. Det finns nygräddade brödbullar och den traditionella gröten. Han äter sin mat under tystnad. Nöjer sig med att titta på sina nya klasskamrater.

Simon fortsätter att stoppa saker i fickorna. Något som Tomten säkert ser, men ignorerar. Jolly sitter böjd över en bok. Hon missar ofta munnen när hon äter eftersom hon inte se vad hon göra. Sarah är den som pratar. Hon berättar vitt och brett om hur hon skulle vilja bli en uppfinnare som Lukas och komma på så smarta manicker.

Lukas känner att han egentligen borde rätta henne. Han är ingen uppfinnare, men han låter bli. Det är en skön känsla att någon ser upp till honom.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Therese - 24 december 2016 05:29

Så fort de alla är på plats i släden lyfter renarna. De vill inte vara kvar en sekund längre än nödvändigt. Genast blir släden och renarna så stora som de normalt är. Det gör att Sarah kan glida ur Lukas famn och sätta sig brevid honom. Nu finns det ...

Av Therese - 23 december 2016 05:51

Bjällrorna kommer närmare och snart kan de se släden genom trädtopparna.- Här nere! Här! skriker Sarah.Nisse och Lukas stämmer in i Sarah rop. Snart ser de hur släden kommer närmare marken. Den som kör har hört dem.- Det här är perfekt. Han kommer ti...

Av Therese - 22 december 2016 06:10

Nisse slår upp ögonen. Det han ser är Sarahs ansikte och bakom henne trädens gröna löv. Nisse krälar sig över marken bort från Sarah. Han är inte rädd för henne, men han är rädd för vad han kan tänkas göra mot henne. Sarah håller upp händerna.- Du ka...

Av Therese - 21 december 2016 06:07

Under ett tag sitter Lukas och Sarah med ryggen mot varandra. Lukas trycker mossa mot Tomtens sår för att stoppa blödningen. Sarah stryker Nisses hår och gråter. Hon kan inte komma sig för att göra något annat. Kroppen känns både tung och tom på samm...

Av Therese - 20 december 2016 07:25

Lukas står som förstenad en stund. Han tar in hela bilden som han har framför sig. Nisse i en hög på marken. Tomten medvetslös och blödande och Sarah. Sarah sitter mellan de båda och ser vilsen ut. Som om hon inte vet vem hon ska ta hand om först.Luk...

Presentation


Här samlar jag (och ibland även min äldsta dotter) våra tankar på det som intresserar oss. Alltså naglar och skrivandet! Detta är även den platsen där jag varje år kommer att lägga upp mina barns julkalender i form av sagor.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2015 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards