Direktlänk till inlägg 2 december 2015

2 december

Av Therese - 2 december 2015 06:07

Många nissar börjar att prata i munnen på varandra för att ge sin version av vad som hänt. Det gör att Tomten inte kan höra något alls.

Tomten håller upp ett finger och alla nissar blir tysta. Sen pekar han på en nisse som ligger på golvet och blöder från ett sår i huvudet.

- Du, vad hände?

Nissen i fråga sträcker lite på sig och rättar till hatten innan han svarar.

- Det var Lukas. Han gjorde det här, säger han sen.

Tomten ser sig om i verkstaden. Det tar inte lång tid innan han ser Lukas stå mitt i högen av trasiga leksaker.

- Förklara dig, säger han.

Tomtens röst är arg och hård. Lukas har aldrig hört den så innan och det gör honom rädd. Kommer Tomten att slänga ut honom för det här? Lukas stammar när han svarar.

- Det var m m maskinen. Den sk sk skulle göra d d dockor. Det bl bl blev fel.

- Fel är väl en underdrift, säger Tomten.

Han drar handen över ansiktet innan han fortsätter.

- Hur stora är skadorna?

En nisse, som inte ser skadad ut, skuttar fram till tomten. Han sätter handen för pannan i honnör.

- Det är omöjligt att veta säkert just nu, men jag uppskattar till att ungefär hälften av alla julklappar är förstörda, säger nissen.

Tomten griper tag i den närmaste bänken för stöd samtidigt som han drar efter andan.

- Hälften? Det är julafton imorgon, säger han.

Nissen sänker handen. Han tar ett steg närmare Tomten och lägger en tröstande hand på hans axel.

- Jag vet. Även om vi jobbar hela natten så kan vi aldrig rädda det här.

- Det kan vi visst, säger Tomtemor när hon går in i rummet.

Hon går raka fram till Tomten och lägger armen om honom. Sen ser hon upp på nissarna.

- Hur lång tid tar det för er att städa upp här så att vi kan börja jobba igen? frågar hon.

Nissarna ser sig omkring på röran. En av dem räcker upp handen och svarar.

- Två timmar om alla hjälps åt. Fast en del måste nog träffa er syster först.

Tomtemor nickar.

- Jag och Tomten ska så klart också hjälpa till. De som har skadat sig går till min syster. Resten stannar här och städar. När det är gjort har jag en plan.

Det är bara en nisse som går till Tomtemors syster. Alla andra hjälper till att i rasande fart slänga allt som är trasigt, resa upp bord och samla allt som fortfarande kan skänkas i en hög.

Lukas är kvar i verkstaden, men han hjälper inte till. Lukas sitter med sin maskin i knät och gömmer sig under sin arbetsbänk. Han skäms. Han har förstört julen för alla barn i världen. Han kan inte komma ihåg att någon någonsin lyckats med det. Saker har visserligen hänt och barn har blivit utan julklappar, men aldrig så här många. Lukas vill inte veta vad Tomtemors plan är. Han vill bara sitta här och gömma sig för alltid.

Egentligen känner Lukas att det skulle vara bra om han kunde ta sig in på sitt rum. Han har en klump I halsen som snart kommer ut genom ögonen och han vill inte att någon ska se det. Lukas har precis kommit fram till att det är värt risken att helt enkelt springa genom hela verkstaden när Tomtemors röst höjer sig över larmet från alla nissar.

- Jättebra jobbat allihop! Nu till min plan.

Det blir knäpptyst i verkstaden. Springer han genom verkstaden nu kommer alla att både så och höra honom. Tomten kommer att stoppa honom och han kommer att bli utslängd när alla ser på. Lukas bestämmer sig för att sitta kvar.

- Vi hinner aldrig ersätta alla dessa julklappar till imorgon, säger Tomtemor.

Det går en suck genom verkstaden.

- Det betyder dock inte att barn ska gå tomhänta på julafton. Jag vill att ni jobbar så hårt ni kan för att göra så många leksaker som möjligt. Vi kommer inte att stänga verkstaden för natten utan ni kan jobba så länge ni orkar. Under tiden kommer Tomten och jag att vara i köket. Vi ska baka godis så att det räcker till alla barn som inte får en present.

Tomtemors lilla tal följs av jubel. Sen sätter alla till verket. Varje station bemannas, utom Lukas. Tomten och Tomtemor försvinner ut I köket. Lukas ser sin chans. Han rusar upp från under bänken och vidare genom verkstaden med sin maskin hårt i händerna. Några ropar efter honom, men ingen fångar honom. Snart är han tryggt på andra sidan dörren, men han fortsätter att springa ändå. Lukas stannar inte fören han kan stänga dörren om sitt eget rum. Då lägger han maskinen på golvet, slänger sig på sängen och låter tårarna rinna.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Therese - 24 december 2016 05:29

Så fort de alla är på plats i släden lyfter renarna. De vill inte vara kvar en sekund längre än nödvändigt. Genast blir släden och renarna så stora som de normalt är. Det gör att Sarah kan glida ur Lukas famn och sätta sig brevid honom. Nu finns det ...

Av Therese - 23 december 2016 05:51

Bjällrorna kommer närmare och snart kan de se släden genom trädtopparna.- Här nere! Här! skriker Sarah.Nisse och Lukas stämmer in i Sarah rop. Snart ser de hur släden kommer närmare marken. Den som kör har hört dem.- Det här är perfekt. Han kommer ti...

Av Therese - 22 december 2016 06:10

Nisse slår upp ögonen. Det han ser är Sarahs ansikte och bakom henne trädens gröna löv. Nisse krälar sig över marken bort från Sarah. Han är inte rädd för henne, men han är rädd för vad han kan tänkas göra mot henne. Sarah håller upp händerna.- Du ka...

Av Therese - 21 december 2016 06:07

Under ett tag sitter Lukas och Sarah med ryggen mot varandra. Lukas trycker mossa mot Tomtens sår för att stoppa blödningen. Sarah stryker Nisses hår och gråter. Hon kan inte komma sig för att göra något annat. Kroppen känns både tung och tom på samm...

Av Therese - 20 december 2016 07:25

Lukas står som förstenad en stund. Han tar in hela bilden som han har framför sig. Nisse i en hög på marken. Tomten medvetslös och blödande och Sarah. Sarah sitter mellan de båda och ser vilsen ut. Som om hon inte vet vem hon ska ta hand om först.Luk...

Presentation


Här samlar jag (och ibland även min äldsta dotter) våra tankar på det som intresserar oss. Alltså naglar och skrivandet! Detta är även den platsen där jag varje år kommer att lägga upp mina barns julkalender i form av sagor.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2015 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards