Direktlänk till inlägg 1 december 2015

1 december

Av Therese - 1 december 2015 09:35

Lukas skruvar i den sista skruven, backar två steg och ser på sitt verk. Den är perfekt!

Han vänder sig mot bordet och tar upp luvan som ligger där. Han borde egentligen ha den på sig hela tiden så att det syns att han är en nisse av andra graden, men den är i vägen när han jobbar.

Lukas vänder sig mot sin uppfinning igen. Den kommer att revolutionera hela verkstaden. Den kommer att bokstavligt spotta ut dockor, något som många barn önskar sig. Med den här kommer det inte att ta ett år att göra alla som ska delas ut. Det kommer inte ens att ta en dag.

Lukas drar handen över den kalla metallen. Han längtar efter att få visa den för Tomten och de andra nissarna. De kommer att bli imponerade allihop. Tycka att han är smart och duktig. Med den här kommer han garanterat att bli en nisse av första graden. Han kanske till och med blir den nisse som alla ser mest upp till och vill bli som. Den nissen som får vara Tomtens assistent.

Lukas tänker på hur hans nya liv kommer att bli. Han ser framför sig allas beundran. Hur han inte kan gå genom verkstaden utan att alla ska hälsa. Eller hur han kan låna släden för att ta en nöjes tur. Han kommer att få fortsätta jobba med sina uppfinningar. De kommer bli så många att alla leksaker till slut görs i dem. De kommer klara av hela årets tillverkningar på bara några dagar. Alla nissar kommer att tacka honom för den extra fritid det ger.

Under hela bygget med maskinen har Lukas varit nervös och rädd för att den inte ska fungera. Nu är han istället helt lugn. Den är klar och den kommer att fungera.

Han lyfter upp den lilla apparaten från bordet. Den är stor nog för att han ska behöva använda båda händerna, men liten nog att han lätt kan lyfta den.

Lukas tar med sig sin maskin ut ur sovrummet. Han går vidare genom de vindlande korridorerna tills han kommer till en gigantisk dörr. Den leder inte till verkstaden.

Än så länge har Lukas hållit sitt projekt hemligt. När han går in i verkstaden, där alla nissar för närvarande jobbar, kommer det att komma frågor. Då kommer inte hans hemlighet att vara hemlig längre. Det är nu det gäller. Lukas tar ett djupt andetag. Han tar två steg fram mot dörren och den öppnas av sig själv. Tomten har förtrollat den så att det ska vara så.

I samma stund som dörren öppnas vänds alla huvuden mot Lukas. De andra vill veta vem det är som kommer 45 minuter för sent till arbetspasset. Det de ser är en ovanligt liten nisse med grön mössa med en tvåa på. De känner igen honom som Lukas. Lata Lukas som en del kallar honom bakom hans rygg eftersom Lukas alltid gömmer sig på sitt rum.

De flesta vänder sig mot sitt arbete igen. Lukas är inget spännande eller intressant. Andra tittar mot apparaten han har i handen. Vad är det för något?

Lukas står still en stund i dörröppningen. Han ser ut över den gigantiska verkstaden. Hundratals med nissar som står vid skrivbord och gör leksaker. En i taget och för hand. Lukas ler. Nu kommer han att betyda något. Han kommer att ändra på det.

Längst bak i verkstaden finns de inslagna paketen. Högen som är liten i början på året, men som sedan stadigt växer. Nu är den gigantisk eftersom Tomten ger sig av imorgon. Lukas tar sikte mot högen. Han går dit med snabba, bestämda steg.

Det ilar lite i hans mage, som om det ibland går en elektrisk ström genom den. Lukas njuter av känslan. Den säger honom att han är uppspelt, nervös och redo. Det här kommer att gå strålande.

När han kommer fram till högen av paket ställer han ner sin maskin på golvet. Innan han stänger på den vänder han sig mot de andra nissarna.

- Hör upp, ropar han.

Det var redan innan inte så högt ljud i verkstaden, mest ljudet från verktygen. Nu lägger alla ifrån sig dem och vänder sig mot Lukas. Det blir dödstyst. Lukas sväljer hårt. Han kanske bara skulle ha kört igång maskinen utan att säga något istället. Ilningarna förvandlas till fjärilar som fladdrar. Ett djupt andetag och sen är Lukas redo att börja.

- Varje år lägger vi oräkneliga timmar på att tillverka leksaker. Jag är här för att säga att det är slut på det nu!

Lukas pausar. Han förväntade sig att alla skulle hurra och applådera nu. Istället är det knäpptyst. Lukas känner en obehaglig ilning genom hela kroppen. Inte alls som den han hade i magen för en stund sedan. Det här kanske var en dålig idé, tänker han, men det finns ingen återvändo. Han har sagt A och då måste han också säga B.

Lukas tar ett steg åt sidan så att alla kan se maskinen. För att vara på den säkra sidan pekar han också på den.

- Den här maskinen är framtiden! Med den kan vi göra alla dockor som behövs på mindre än en dag. Allt som krävs är en knapptryckning.

Lukas hade egentligen tänkt göra en ny konstnärlig paus här, men han struntar i det. Istället hukar han sig ner framför maskinen och trycker på den lila knappen högst upp. Maskinen börjar genast att vibrera och låta.

Lukas ler nöjt, reser sig upp och tar några steg bak så att alla ska kunna se ordentligt. När maskinen har surrat i en minut ungefär kommer den första dockan ut. Den är svart med brunt hår och en vacker röd klänning. Lukas kan höra hur hela verkstaden drar efter andan samtidigt.

All nervositet och alla ilningar försvinner i ett slag. Den fungerar perfekt! Nu kommer all värdens härlighet att bli Lukas.

Det tar honom två sekunder att tänka det. Efter tre sekunder bryter kaoset ut. En ny docka flyger ut ur maskinen med en faslig hastighet. Den träffar högen med leksaker som välter över maskinen. Lukas kan inte se den längre, men alla märker av den.

Dockorna flyger genom verkstaden som projektiler, slår sönder allt de träffar. Det inkluderar många av de leksaker som tagit ett år att göra.

Nissar börjar att springa ut ur verkstaden med händerna över huvudet, men det hindrar inte att många av dem slås till marken av dockorna. Det skriks I panik.

Först kan Lukas inte göra något alls. Han står förstenat och tittar på kaoset. Har han gjort det här? När en dock träffar honom I huvudet och han flyger I golvet är det som om något vaknar inom honom. Han måste stänga av maskinen.

Lukas börjar kräla på marken mot där dockorna kommer flygande ifrån. Han slänger alla leksaker som kommer i vägen åt sidan. Det tar några minuter, men till slut är han framme vid maskinen, men han kan fortfarande inte se den gröna knappen som stänger av den. Med risk för fler träffar från dockor börjar Lukas att gräva bland leksakerna. Snart ser han hela maskinen. Den vibrerar och snurrar runt där på marken och skjuter iväg dockor åt alla håll och kanter. Lukas ser knappen. Snabbt trycker han in den. En sista docka flyger ut ur maskinen och sen blir den tyst och helt stilla.

Lukas lyfter upp sin maskin från golvet och ställer sig upp. Han ser sig omkring i verkstaden. Överallt ligger trasiga leksaker och blödande nissar på golvet. Några av arbetsbänkarna har fallit ihop.

Dörren öppnas och Tomten kommer in. Han ser sig omkring och Lukas kan se hur Tomtens ögon tårar.

- Vad är det som har hänt? frågar Tomten.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Therese - 24 december 2016 05:29

Så fort de alla är på plats i släden lyfter renarna. De vill inte vara kvar en sekund längre än nödvändigt. Genast blir släden och renarna så stora som de normalt är. Det gör att Sarah kan glida ur Lukas famn och sätta sig brevid honom. Nu finns det ...

Av Therese - 23 december 2016 05:51

Bjällrorna kommer närmare och snart kan de se släden genom trädtopparna.- Här nere! Här! skriker Sarah.Nisse och Lukas stämmer in i Sarah rop. Snart ser de hur släden kommer närmare marken. Den som kör har hört dem.- Det här är perfekt. Han kommer ti...

Av Therese - 22 december 2016 06:10

Nisse slår upp ögonen. Det han ser är Sarahs ansikte och bakom henne trädens gröna löv. Nisse krälar sig över marken bort från Sarah. Han är inte rädd för henne, men han är rädd för vad han kan tänkas göra mot henne. Sarah håller upp händerna.- Du ka...

Av Therese - 21 december 2016 06:07

Under ett tag sitter Lukas och Sarah med ryggen mot varandra. Lukas trycker mossa mot Tomtens sår för att stoppa blödningen. Sarah stryker Nisses hår och gråter. Hon kan inte komma sig för att göra något annat. Kroppen känns både tung och tom på samm...

Av Therese - 20 december 2016 07:25

Lukas står som förstenad en stund. Han tar in hela bilden som han har framför sig. Nisse i en hög på marken. Tomten medvetslös och blödande och Sarah. Sarah sitter mellan de båda och ser vilsen ut. Som om hon inte vet vem hon ska ta hand om först.Luk...

Presentation


Här samlar jag (och ibland även min äldsta dotter) våra tankar på det som intresserar oss. Alltså naglar och skrivandet! Detta är även den platsen där jag varje år kommer att lägga upp mina barns julkalender i form av sagor.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2015 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards